Examec bygger spegeltvätt för världens största teleskop.

I den chilenska Atacamaöknen byggs just nu världens hittills största markbaserade teleskop. Det har fått det passande namnet Extremely Large Telescope (ELT) och är en del av det Europeiska sydobservatoriet ESO. ESO är en mellanstatlig organisation med 16 medlemsstater, däribland Sverige.

ELT är ett optiskt reflektorteleskop där den primära spegeln är sammansatt av 798 sexkantiga segment. Spegeln ska bli 39,3 m i diameter med en ljusupptagande yta om 978 m². Ovanför denna enorma reflektor skall en 4,2 meter diameters sekundär spegel finnas.

Men speglarna måste förstås hållas kliniskt rena och det är här Examec kommer in i bilden. Tillsammans med RFR Solutions i Landskrona har man fått glädjen att tillverka en ”tvättmaskin” för speglarna i teleskopet. Lösningen har utvecklats av Fagerström Industrikonsult i Helsingborg så det är verkligen ett helskånskt samarbete som kommer att se till att ELT skall kunna observera universum hela 15 gånger skarpare och mer detaljerat än det välkända Hubble-teleskopet.

Se ESO:s häftiga presentationsfilm av ELT här!

För mer information kontakta Mats Ohlsson, Examec AB, på telefon 0708-45 05 67